DANSKEURING

 

Het Sport Medisch Centrum Jeroen Bosch Ziekenhuis (SMC JBZ) heeft in samenwerking met de Vooropleiding Hedendaagse Dans Noord-Brabant (VHD) een speciale danskeuring ontwikkeld.

De keuring is ontwikkeld door Petra Keijsers (sportarts en voormalig topdanster), Maarten Hulshof (inspanningsfysioloog en sportfysiotherapeut) en Geraldine van de Griend (directeur VHD).

 

 

Voor wie

Aanmelding voor de keuring vindt plaats na een positieve auditie-les of na overleg met de VHD-leiding. Daarnaast kun je ook een danskeuring doen als je zelf fanatiek danst of wilt gaan dansen. Na de keuring kan er een advies gegeven worden over de voorgenomen dansbelasting en of er specifieke zaken zijn waar je rekening mee moet houden of extra aan zal moeten werken.

 

Waaruit bestaat de danskeuring

  • Vragenlijst (wordt vooraf naar u toegezonden)
  • Metingen bij de functie-assistente van lengte, gewicht, vetpercentage, bloeddrukmeting en ogentest
  • Sportfysiotherapeutisch onderzoek waarbij onder andere lenigheid, kracht, stabiliteit en houding beoordeeld worden aan de hand van dansspecifieke testen
  • Een onderzoek bij de sportarts, met bespreking van de ingevulde vragenlijst en een algemeen intern onderzoek, aangevuld met een orthopedisch onderzoek en dansspecifieke testen
  • Het onderzoek wordt uitgevoerd door fysiotherapeut, functie-assistente en sportarts en kost één tot anderhalf uur

 

SPITZENKEURING

Als je van je dansdocente op spitzen mag is het mogelijk om hier een spitzenkeuring te laten doen. We beoordelen of het lichamelijk verantwoord is om op spitzen te kunnen gaan dansen. Mogelijk zijn er nog beperkingen waar eerst aan gewerkt moet worden om het risico op blessures te verkleinen.

 

Waaruit bestaat de spitzenkeuring

Sportfysiotherapeutisch onderzoek waarbij onder andere lenigheid, kracht, stabiliteit en houding beoordeeld worden aan de hand van dansspecifieke testen

 

Afspraak maken

Is er na overleg met de VHD-leiding afgesproken dat er een danskeuring plaats moet vinden, of wil je zelf graag een dans of spitzenkeuring doen, neem dan contact op met ons secretariaat op. Wij zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar tussen 9.00-12.30 en van 13.00-17.00 uur op nummer (073) - 553 35 53. U krijgt een schriftelijke afspraakbevestiging thuisgestuurd.

 

Waar vindt het onderzoek plaats?

Het Sport Medisch Centrum
JBZ Marathonloop 9
5235 AA 's-Hertogenbosch

De ingang van het centrum bevindt zich in sporthal 'De Plek' op de eerste etage. Het Sport Medisch Centrum is onderdeel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

 

Wat kost het?

Het sportfysiotherapeutisch onderzoek wordt automatisch vergoed vanuit de basisverzekering (< 18 jaar) of vanuit de aanvullende verzekering (18 jaar en ouder). De meeste zorgverzekeraars vergoeden daarnaast de kosten van het sportmedisch consult bij de sportarts. Op de tarievenpagina van onze website vindt u een lijst met alle tarieven. Daar vindt u ook een overzicht van zorgverzekeraars en hun vergoedingen van sportmedische kosten. Informeert u bij uw zorgverzekeraar naar eventuele (gedeeltelijke) vergoeding van de kosten.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis stuurt de rekening via de post naar u toe. Deze rekening kunt u indienen bij

uw zorgverzekeraar. Het is afhankelijk van het soort zorgverzekering die u heeft afgesloten, of u recht heeft

op een vergoeding. U kunt in uw polisvoorwaarden zien of de kosten van uw onderzoek of behandeling

worden vergoed.

Verhindering

Bent u verhinderd? Dan verzoeken wij u vriendelijk dit uiterlijk een dag voor het onderzoek door te geven aan het secretariaat, telefoonnummer (073) 553 35 53. Als u te laat afbelt, zijn wij genoodzaakt de helft van de kosten in rekening te brengen.
 

Heeft u nog vragen?

Wij zijn alle werkdagen van 09.00-17.00 uur bereikbaar op onderstaand telefoonnummer:
Sport Medisch Centrum JBZ
Marathonloop 9
5235 AA ‘s-Hertogenbosch
T: (073) 553 35 53
E: secretariaat@smcjbz.nl