TOPSPORT

 

Het Sport Medisch Centrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een Topsport Medisch Samenwerkingsverband met een TMS certificaat. Het werken met een TMS gecertificeerde sportmedische instelling wordt door het ministerie van VWS en NOC*NSF gezien als waarborg voor professionele medische topsport behandeling en begeleiding.

 

 

 

KNGU en CTO

Het SMC JBZ verzorgt de sportmedische begeleiding van de topsporters van de KNGU; turnen heren. Dit een groep van ongeveer 23 topsporters met een CTO status in verschillende leeftijdscategoriën. CTO staat voor Centrum Topsport en Onderwijs. In Nederland zijn er 4 van deze centra waar topsporters fulltime kunnen trainen, studeren en wonen. De CTO locatie bij FlikFlak maakt deel uit van CTO Zuid. Blessures en sportmedische onderzoeken worden verricht door sportarts Petra Keijsers. Maarten Hulshof (sportfysiotherapeut, inspanningsfyioloog, bewegingswetenschapper) en Thim van Schijndel (orthopedisch manueeltherapeut, sportfysiotherapeut), verzorgen de fysiotherapeutische trainings- en wedstrijdbegeleiding. Tot slot worden de topsporters begeleidt op gebied van sportvoeding door sportdietist Elly van de Bogaard. Door de multidisciplinaire setting van het SMC JBZ zijn de lijnen tussen sportfysiotherapeut, manueel therapeut, sportdiëtist, sportarts en orthopeed erg kort. Daardoor zijn de voorwaarden voor een optimale TOP sportmedische behandeling en begeleiding gewaarborgd.
 

RTO Flik-Flak Den Bosch

Naast het CTO is sinds 2017? bij turnvereniging Flik-Flak ook een Regionaal Trainings- en Opleidingscentrum (RTO) geïnstalleerd voor de afdelingen turnen dames, acrogym en trampolinespringen. SMC JBZ verzorgt fysiotherapeutische en sportmedische begeleiding voor het RTO, vergelijkbaar met CTO. 

 

NABD

Sportarts Petra Keijsers is sportarts van de Nederlandse Algemene Danssport Bond. Regelmatig komen er dansers die hierbij aangesloten zijn voor advies en blessurebehandeling in verband met de kennis en ervaring van de sportarts in de dans- en (top)sportwereld.
 

Basketbal Academy Den Bosch

Basketbal Academy Den Bosch heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Sport Medisch Centrum Jeroen Bosch Ziekenhuis. De Bossche opleider in basketbaltalent heeft met het SMC JBZ snelle toegang tot sportmedische zorg en een multidisciplinair team van sportartsen, fysiotherapeuten en orthopeden. Bovendien zijn beiden gevestigd op het terrein van Maaspoort Sport&Events en zijn dus praktisch buren van elkaar. Fysiotherapeuten Thim van Schijndel en Rob Bello verzorgen fysiotherapeutische begeleiding van de basketbalteams. 
 

Begeleiding individuele topsporters

Naast vaste sportmedische begeleiding van topsport teams, is het SMC JBZ ook betrokken bij begeleiding van individuele topsporters met A-status alsmede Paralympiërs! Al jaren wordt Laura de Vaan, paralympisch handbikester begeleidt door Maarten Hulshof en andere leden van het sportmedisch team. Laura heeft op de Paralympische spelen van Rio 2016 een zilveren en bronzen medaille veroverd.