SPORTVOEDING EN SPORTDIËTIST

ELLY VAN DEN BOGAARD

 

Elly van den Bogaard is sportdiëtiste en heeft jarenlange ervaring met voedings- en dieetadvies bij topsporters. Als sportdiëtist is zij aangesloten bij de Vereniging van Sportdiëtisten (VSN) en maakt zij deel uit van Team Voeding van NOC*NSF.

 

 

 

Een sportdiëtist is dé specialist als het gaat over de combinatie voeding en sport. Een goede voeding helpt de sporter beter te presteren en zorgt voor een sneller herstel. Het is mijn doel om de voeding optimaal aan te laten sluiten bij de wensen van de sporter. Belangrijke onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn voeding tijdens inspanning, ter voorbereiding op een wedstrijd en voeding om optimaal te kunnen herstellen. Tevens ben ik gespecialiseerd in het meten van lichaamssamenstelling (vetpercentage). 

 

Wat is sportvoeding?

Sportvoeding begint bij de basis. Dit komt overeen met een voeding die ieder mens nodig heeft om gezond te zijn en te blijven. Dit noemen we de basisvoeding. De hoeveelheid basisvoeding varieert echter per type sport.
Bovenop de basisvoeding komen we bij sportspecifieke voeding aan, die je gebruikt als er sprake is van meer ( intensieve) trainingen. Wat eet en drink je rondom trainingen en wedstrijden? Wat heb jij voor jouw sport extra nodig ten opzichte van de basisvoeding? Een voorbeeld daarvan is het gebruik van voldoende eiwtten om je spierherstel te optimaliseren of voldoende vitamines voor een goede weerstand.


Het gebruik van supplementen is de bonus op wedstrijdniveau. Denk hierbij aan bijvoorbeeld creatine, omega 3 en vitaminesupplementen. 

 

Optimaal presteren

Wanneer je als (wedstrijd)sporter optimaal wil presteren is een individueel op maat gemaakt voedingsplan wat aansluit op de persoonlijke trainingen of ter voorbereiding op een wedstrijd een handvat om tot een goede prestatie te komen.

 

Vergoeding

Diëtetiek zit in de basisverzekering en wordt tot 3 uur per jaar vergoed, mits u uw eigen bijdrage heeft voldaan. Zorgverzekeraar Zilveren kruis Achmea vergoed ook consulten zonder medische indicatie. De kosten worden via uw zorgverzekering afgehandeld. 

Sommige verzekeraars bieden extra vergoeding in hun aanvullende pakket. Een volledig overzicht van alle vergoedingen voor (sport) diëtiek vindt u op de website van Independer. 

Indien de kosten voor uw eigen rekening komen dan geldt een uurtarief van € 60,-. De gedeclareerde behandeltijd omvat behalve direct contact ook de tijd die nodig is voor uitwerking van het dieetadvies, administratie en rapportage.

 

Verwijzing

Geen verwijsbrief huisarts voor consult bij diëtist.

Het hangt van uw zorgverzekeraar af en uw mogelijke aanvullende verzekeringen of u deze zorg (volledig) vergoed krijgt. Met vragen hierover kunt u bij uw zorgverzekeraar terecht.

 

Afspraak maken?

Wil je een individueel sportvoedingsadvies? Maak dan een afspraak met sportdiëtiste Elly van den Bogaard.

Dat kan via het secretariaat SMC JBZ, 073-553 35 53.
U kunt ook een email sturen via deze link.

Voor meer informatie kunt u tevens terecht op www.lefdenbosch.nl.