SPORTFYSIOTHERAPIE

 

Sportfysiotherapie houdt zich bezig met de reactivatie, revalidatie en preventie van blessures bij topsporters, prestatie sporters, recreatieve sporters en inactieven.

 

 


Omdat een sportfysiotherapeut blessures vanuit de sporter bekijkt, begrijpt hij dat het belangrijk is dat u kunt blijven sporten en zo snel mogelijk op uw oude niveau wilt terugkeren.

In de sportspecifieke analyse wordt onder meer gekeken naar:

  • het prestatieniveau van de sport
  • de individuele kwaliteiten van de sporter (lenigheid, techniek, kracht, snelheid, uithoudingsvermogen)
  • trainingsomvang, wedstrijdbelasting en seizoensopbouw
  • setting (met wie heeft een sporter allemaal te maken?)

Op basis van het onderzoek wordt eerst besloten of het nodig is de sporter door te verwijzen naar de sportarts, orthopeed, diëetist of manueel therapeut. Na het onderzoek wordt met de sporter afgesproken wat het behandeldoel is en binnen welke termijn dat gehaald moet worden. Daarnaast wordt advies gegeven over een alternatief trainingsprogramma om de conditie zoveel mogelijk te behouden. Hierbij kan de sportfysiotherapeut overleggen met trainer, coach, verzorger, clubfysiotherapeut etc. In de revalidatie wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van vrije training met balansmatten, dumbells en halters om de oefeningen al in een vroeg stadium sportspecifiek te maken. Daarnaast kan gebruik worden gemaakt van mobilisatietechnieken, taping en braces. Voorlichting over de klacht, de oorzaak, preventie en het hervatten van sport staat centraal.
 

Onze sportfysiotherapeuten:

Maarten Hulshof (NVFS)

Thim van Schijndel (i.o.)